Arkiv

Dödskraschen som kostar Toyota 70 milj kr – Upplev skräcksekunderna – LIVE

Toyota har gått med på att betalar 70 milj kr i skadestånd till den familj där fyra dödades i en singelolycka orsakad av att gaspedalen hängde sig och bilen blev omöjlig att stanna.

Dödsolyckan i södra Kalifornien blev startskottet för de upp emot åtta miljoner Toyota-bilar i olika länder som återkallats för kontroll och i många fall utbyte av misstänkt felaktiga komponenter.

Överenskommelsen som slöts redan i september var avsedd att hållas hemlig, men har läckt ut i samband med en rättstvist mellan  Toyota och den återförsäljare som lånade ut olycksbilen och återges nu flera amerikanska dagstidningar.

Olycksbilen,  Lexus ES 350 av 2009 års modell, var lånad från en lokal återförsäljare.

Trots 20 års erfarenhet som polisman lyckades Mark Saylor inte få stopp på bilen vars hastighet ökade till 200 kmh innan den kraschade och fattade eld.  Alla försök att stoppa bilen, vars motor rusade på full gas, med fotbroms och p-broms misslyckades. En av passagerarna hann ringa SOS och berätta om krisläget sekunderna före dödsolyckan.

Upplev det skräckfyllda samtalet från bilen  till SOS-centralen:  Dödskrasch med Lexus

Enligt amerikansk press väntas uppgörelsen med polisfamiljen bli prejudicerande för flera liknande dödsolyckor med Toyota- och Lexusmodeller som accelererat okontrollerat.

En bil med traditionell nyckel stannar motorn så fort tändningen bryts, men start/stopp-knappen på  Lexus ES måste hållas intryckt i minst fyra sekunder för att motorn ska stanna. På fyra sekunder tillryggalägger en skenande bil i 200 km/h samma sträcka som två fotbollsplaner.

”I takt med att nyckeln ersätts av en start/stopp-knapp får vi vara beredda på att den här typen av olyckor blir vanligare”  säger Dr Daniel Vomhof vid det kriminaltekniska laboratoriet i San Diego till PerstadsBilBlogg.

Share

1 kommentar tillDödskraschen som kostar Toyota 70 milj kr – Upplev skräcksekunderna – LIVE

  • Mats

    Jag förstår inte varför föraren inte la i friläge eller bromsade?
    Även om ES 350 är stark och snabb stannar den väl om man bromsar eller lägger i friläge?

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>