Arkiv

Älgtest – hur det hela började!

   I dag ingår ”älg-testet” som en självklar del i många seriösa biltester.  Redan 1979 införde vi som första media testformen i alla nybilstester i TrafikMagasinet.  

    Testet utförs på torr asfalt med bilen lastad upp till maxgränsen. Bilen körs i en S-formad konbana i allt högre hastigheter för att se hur den beter sig om man skulle behöva göra en snabb undanmanöver.

    En av de första bilar vi testade var Skoda, året var 1979. Med motorn bak var den rejält svårkörd och redan i 30 km/h välter bilen, rullar runt för att stanna på taket. Platsen är Karlskoga Motorstadion som vi hyrt som testbana.

   Veckan efter ska Skoda visa att TrafikMagasinet gjort fel och bjuder in sin ambassadör och press, ja i stort sett alla utom oss på TrafikMagasinet.

    Skodas egen fabriksförare kör älgtestet i 30 och – välter. Då åkte ambassadören hem. Försäljningen stoppades.  Det var så det hela började…

Senast läste jag att Toyota ska införa vårt älgtest.  Alla SUV:ar – stadsjeepar – ska köras i ett undanmanöverprov. Anledningen är att flera av Toyotas modeller varit nära att välta.

Share

1 kommentar tillÄlgtest – hur det hela började!

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>