Arkiv

Se upp för Helge

    Mellan Åsarna och Östersund är det mest dramatiska som sker att en björn lufsar över vägen. Älgolyckor är vanliga här, men dessbättre inte i dag. Målet för dagstrippen är Moose Garden i Orrviken, utanför Östersund.

    Helge äter middag när vi hälsar på. Han har vackra bruna ögon och som femåring har han fått början till en ståtlig krona.  Helge var bara älgkalv när hans mamma blev riven av björn. Nu lever han tillsammans med andra älgar som räddats av Moose Garden.

    Helge kommer med bestämda steg mot oss i hagen. Han är kelen, får vi veta. Vill bli kliad. Tafatt, fortfarande lite feg inför skogens konung, klappar jag Helge, men han bryr sig inte utan fortsätter glufsa i sig av den vegetariska middan. Plötsligt inser jag hur stor och tung en älg egentligen är och hur ogärna jag vill köra på någon av hans polare som springer över vägen.

     Att uppleva skogens konung som en svensk Tjuren Ferdinand är en riktig höjdare. Guiden betonar hur ekologiskt man arbetar.  Älgarnas spillning förädlas till papper och han visar muntert upp en dollarsedel, tryckt på älgskit.

    Vi är ett 20-tal som trotsat dagsregnet och plumsar omkring i tunna sommarskor i en lerig hage bland älgar i Jämtland, men det är det värt!

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>