Arkiv

Regeringsförslag innebär masslakt på gående

 

Bilister bör få högersvänga mot rött som i andra länder. Det föreslår infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).  Men hon missar att det som fungerar bra i  USA troligen skulle innebära masslakt på gående hos oss.

Enligt ministern skulle trafikkaoset i Stockholm bli mindre om bilister fick köra mot rött vid högersväng.

Statsrådet hänvisar till att ”högersväng mot rött fungerar i andra länder”.  Och det har hon helt rätt i.  USA har i många år tillåtit att man svänger till höger i en korsning mot rött.

Men den stora skillnaden är att i USA dominerar bilismen och gående som korsar gator är sällsynta. I svenska storstäder är situationen en helt annan. Det skulle bli storslakt på fotgängare om statsrådets förslag vann gehör. Rött för bilarna betyder grönt för gående, men det har tydligen ministern missat.

Vem är den vållande?  Fotgängaren som går på ”grön gubbe”, eller bilisten som enligt ministern får svänga mot rött?

Polisen är kritisk, och det kan jag förstå.  Att högersväng mot rött fungerar i USA beror på att alla har en bil per familjemedlem och gående är ett utdöende släkte.

Med med svenska bensinpriser har vi en bit kvar till dess!  Kanske dags att lyssna på departementets sakkunniga.

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>