Arkiv

Han kom att bli min mentor

Journalisten Martin Englund, Härnösand, har hastigt avlidit i en ålder av 81 år. Hans närmast sörjande är makan Margit, döttrarna Rosi och Helen med familjer.

Läromästare kallade jag Martin. Året var 1965 och dagens uttryck – mentor – var okänt när jag som 19-årig lärling första gången stegade in på TT:s Norrlandsredaktion på Köpmangatan i Sundsvall och min första fasta anställning som journalist. Föga anade jag då då att Martin skulle bli den kollega som kanske betytt allra mest för min utveckling som journalist.

Bilden lånad från Rotary Härnösands hemsida.

 Martin Englund, med rötterna i Delsbo, tog sig an den unga journalistlärlingen från Ljusdal, det var nog ett heltidsjobb! Efter frilansande för i dag saligen avsomnade dagstidningar i Hälsingland blev TT  inkörsporten till mitt yrkesliv som journalist. Martins sakliga nyhetsvärdering ackompanjerades av ett skämtlynne och humor som bara förunnades den inre kretsen, till vilken jag hade nöjet att tillhöra.

Våra vägar skiljdes för några år. För mig väntade ett reporterjobb på Västernorrlands Allehanda, medan Martin med Sundsvallsbördiga hustru Margit lät flyttlasset gå till Örebro och Nerikes Allehanda.

När VA i Härnösand sökte en rutinerad journalist kontaktade jag Martin och några månader senare flyttade familjen Englund till Öbacka där Martin nu slutade sina dagar.

Vi blev kollegor igen – nu på VA. Martin var inte längre min mentor, men en värderad kollega vars åsikter hela redaktionen valde att lyssna på. För mig personligen var det Martin som kom att öppna den första dörren till min trettioåriga karriär som motorjournalist inom dagspress, radio och TV. Hans lyhördhet ackompanjerad av en – som jag tyckte då – överdriven känsla för exakthet kom med tiden att bli mitt rättesnöre som yrkesman, och jag har många gånger kommit på mig att uppskatta den millimeterexakta journalism som Martin representerade.

Det är bara några veckor  sedan jag pratade bilar med Martin i telefon och vi kom överens om att träffas. Plötsligt och chockerande kommer notisen om Martins hastiga död upp på min dator.

Den levnadsglade hälsingen finns inte längre. Han lämnar efter sig ett stort tomrum för mig personligen och för många andra journalistkollegor. Den självlärde bondsonen från Delsbo kom att spela en avgörande roll i mitt yrkesval som journalist, och också i andras.

Det är med tungt hjärta jag beklagar Martins död, och mina tankar går denna kväll till hustru Margit med barn och barnbarn.

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>