Arkiv

Vill du köra dubbfritt i dag?

När delar av Sverige är lamslaget av snö och is är det kanske dags att fundera om det är så klokt att förbjuda de säkraste däcken – dubbdäcken.

Under senaste veckans oväder har rösterna som ropar på dubbförbud tystnat. Kanske beror det på att de sitter fast i någon snödriva.

Flera kommuner hakar på tåget att förbjuda dubbar och i värsta fall bötfälla bilister. Vad man missat är att ena utredningen efter den andra visar att olyckorna minskar med upp till 42 procent med dubbade vinterdäck. 50 kr om dagen vill politiker i Uppsala och Göteborg att det ska kosta att köra dubbat. Per säsong blir det närmare 2 000 kr.  Samtidigt finns det inga klara bevis att miljön blir så mycket bättre samtidigt som trafiksäkerheten äventyras.

Kanske ska man låta bilägaren som vet sina körvanor avgöra vad som är bäst.  I Skåne kan det fungera med dubbfritt, men knappast längre norrut. Den nya generationen friktionsdäck utan dubbar har visat goda resultat i däcktester. Men på blankpolerad is finns inget som biter lika bra som dubbar.

Kanske värt att tänka på. Men för kommunpolitiker handlar det kanske mer om att få in skattepengar från föredömliga bilister som vill köra säkert och använder de säkraste däcken d.v.s.  dubbdäcken.

Share

1 kommentar tillVill du köra dubbfritt i dag?

  • Lisa G i Bålsta

    Bra att någon ryter till. Vi har alltid haft dubbdäck, men valde dubbfritt eftersom politikerna pratar om förbud. De nya däcken kostade jättemycket men är nästan lika dåliga som våra sommardäck. Nästa gång blirdet dubbat. Vill inte politikerna att vi ska köra säkert. HAr de inte hört talas om nollvisionen. Man kanske hellre vill ha in skatt på oss som kör dubbat. Fy!

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>