Arkiv

Polis i varje skola – lösningen i USA?

 

”Med beväpnade poliser i skolorna hade massakern aldrig hänt – 20-åringen hade dödats innan han påbörjat sin slakt”

(Fort Myers, USA)  Det är en sorgens dag här i USA. Julruschen har nästan kommit av sig och storpolitiska frågor som det amerikanska budgetunderskottet som dominerat nyheterna hela hösten nämns knappast i debatten. Avsky är ett milt uttryck  att beskriva känslorna efter massakern på förskoleleverna i Sandy Hill. Att sådant inte ska kunna ske i ett modernt samhälle borde vara en självklarhet.

Vapen kan köpas över disk sju dagar i veckan.

Vapen kan köpas över disk sju dagar i veckan.

TV-kanalerna här i USA lyfter fram experter som försöker förklara varför 20-åringen med sin mammas tre vapen mejade ner 26 oskyldiga elever och lärare.

Våld ska lösas med mera våld

Några ropar på fler poliser. Andra menar på fullt allvar att alla skolor i USA, närmare 140 000, borde ha beväpnade vakter, typ pensionerade poliser med skarpladdade vapen. Med en revolver i höstret hade en polis kunna skjuta ner förövaren och begränsat antalet mördade, menar man. Och många skolor har redan poliser anställda. Dels för att minska risken för vapendåd, men också för att stävja elevernas knarkmissbruk.

Vapenlobbyn är stark och det räcker att antyda att presidenten vill skärpa lagarna för att det ska bli rusning till vapenaffärerna. Dagarna före dådet såg jag ett TV-inslag om julklappstips där en Sig Sauer 9mm pistol av samma typ som användes i skolmorden rekommenderades som en uppskattad julklapp till pappa i familjen. Till mamma föreslogs en elpistol eller tårgasspray i form av ett läppstift till handväskan.

Vapen hemma – en självklarhet

Amerikanska grundlagen rättfärdigar vapen och enligt statistik finns det över 300 miljoner vapen i amerikanska hem. Med en befolkning på cirka 350 miljoner betyder det nästan ett vapen per person, gammal som ung.

När jag pratar med grannarna på gatan om skolmassakern framför alla sin ilska och besvikelse, men 6 av 7  berättar samtidigt utan omsvep att de har minst en revolver eller pistol hemma eller i bilens handfack. Vapen är en del av vardagen – där ligger också en del av förklaringen, och ingen president, oavsett partifärg,  lär kunna övertyga befolkningen att lämna in sina vapen.

 

(c) Carl-Ingemar Perstad

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>