Arkiv

”En pistol till pappa i jul och tårgas till mamma”

Killen på andra sidan disken i vapenaffären ruskar på huvudet när jag frågar om fördelarna med pepparspray som alternativ till  dödande skjutvapen.

En pistol i presentförpackning till jul är aldrig fel, säger expediten i vapenaffären.

En pistol i presentförpackning till jul är aldrig fel, säger expediten i vapenaffären.

– En kille med vapen som ska råna dig blir bara mer förbannad om du sprutar pepparspray i ögonen på honom. Då kan du räkna med att han skjuter dig på fläcken.

 

Orden kommer från en expedit i en amerikansk vapenaffär i Florida.

Det var av ren nyfikenhet jag steg in i vapenaffären. Framför mig öppnas en värld som för oss svenskar är helt orealistisk. Man får en känsla att ha stigit in i arméns vapenlager.

Väggarna är fulla av alla tänkbara typer av skjutvapen, allt från gevär med stativ som används av krypskyttar i Afghanistan, revolvrar, pistoler till små eleganta skjutvapen med pärlinläggningar för damer.

Ur en högtalare tonar ”Stilla natt” och hyllorna har  skyltar med specialpriser inför jul.

Vad krävs för att bli ägare till vapen, undrar jag, och får reda på att man vill se mitt körkort och göra en snabb bakgrundskoll, något som tar 3-4 dagar.

Pepparpray med silverhjärta - julklappen till henne!

Pepparpray med silverhjärta – julklappen till henne!

Kunderna i vapenaffären är allt ifrån yngre män till damer med blått hår i 80-årsåldern som hamstrar vapen och ammunition. En äldre dam har köpt extra ammunition till revolvern man har hemma i sovrummet.

Stun gun kamoflerad som som mobiltelefon - årets bästsäljare.

Stun gun kamoflerad som som mobiltelefon – årets bästsäljare.

President Obamas uttalande att vapenlagen borde skärpas har satt extra snurr på kommersen som redan går på  högvarv inför jul.

En pistol till pappa i jul är aldrig fel, förklarar expediten och demonstrerar en 9 mm Glock för mig. Man säljer också olika typer av elpistoler och har en hylla full med olika typer av pepparspray.

–  Till kvinnor brukar den här vara uppskattad, säjer han och pekar på en rosa läppstiftstor pepparspray med silverhjärta.

–        Men som jag sa, personligen tror jag inte på spray för att avvärja ett våldsbrott i ditt hem. Angriparen blir bara förbannad om du sprutar pepparspray, det svider ju som sjutton. Har han vapen kan du ju räkna med att han skjuter.

–        Mitt köpråd är en liten smidig pistol som hela familjen kan använda.  De är underhållsfria och håller länge.

 

När jag lämnar snabbköpet för dödliga vapen slår mig tanken. Med den amerikanska vapenkulturen är det inte så underligt att oskyldiga dödas, snarare märkligt att det inte sker ännu oftare, även om varje mord i sig är en tragedi och en helt onödig sådan.   (c) CIP

 

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>