Arkiv

Toyota sämst i nytt krocktest

Nu har det hänt igen. En bil som hos oss rankas dom bland de säkraste sorteras ut som usel och farlig i amerikanska tester.  Den här gången är det bästsäljaren Camry och hybriden Prius+ som anses ge de åkande dåligt skydd.

Arton medelstora sedanmodeller kördes in i en barriär där 25 procent av fronten träffade hindret i 60 kmh. Det är en marginell skillnad om våra tester i Europa, men det räcker för att en ”säker bil” plötsligt blir en dödsfälla där förarens chans att överleva är minimal.

Amerikanska försäkringsbranschen krocktestar alla nya modeller och de bästa klassas som ”Top Safety Pick+” det vill säga bäst bil med högst säkerhet. På den topplistan finns varken Toyota Camry eller Prius+ med.  I Prius+ utlöste krockgardinen för sent för att fånga upp förarens huvud.  Hos båda modeller trängde framhjulet in i kupén och minskade överlevnadsutrymmet.

Toyota hamnade i den absoluta botten och kommentaren från testledningen är:

–        Toyotas ingenjörer har en hel del jobb för att deras modeller ska matcha konkurrenterna.

 

I USA betyder ett underkänt att de säkerhetsmedvetna kunderna väljer andra märken. De  underkända Toyota-modellerna var båda av 2012 års modell.  Vi avvaktar en kommentar från Toyotaledningen.  Audi  A4 har tidigare underkänts i de amerikanska testerna.

Säkraste bil 2013 enligt amerikanska IIHS, Insurance Institute for Highway Safety.

Midsize   moderately priced cars Midsize luxury/near luxury cars
Chrysler   200 4-door Acura TL
Dodge   Avenger Volvo S60
Ford   Fusion
Honda   Accord 2-door
Honda   Accord 4-door
Kia Optima
Nissan   Altima 4-door
Subaru   Legacy
Subaru   Outback
Suzuki   Kizashi
Volkswagen   Passat
Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>