Arkiv

Legendariska Land Cruiser förnyas


Toyotas legendariska fyrhjulsdrivna terrängbil Land Cruiser 150 uppdateras nu, såväl ut- och invändigt som när det gäller offroad-egenskaperna och lägre utsläpp.

Med en över 60-årig historia är Land Cruiser det av Toyotas modellnamn som har funnits allra längst. Över 7,5 miljoner exemplar har tillverkats av den ikoniska bilen. Nu är det dags för en uppgradering av denna den tekniskt mest avancerade men ändå lättkörda terrängbilen.

Storleksmässigt har Land Cruiser 150 blivit obetydligt längre – 20 mm – för att inte försämra framkomligheten i terräng. Den tydligaste förändringen är fronten som fått ett kraftfullare utseende, med en högt placerad markerad grill som också bildar en enhet med strålkastarna. Tillsammans med den kraftigare stötfångaren bidrar det också till ett bättre skydd offroad. Baktill finns nya bakljus i tredimensionell design och en kraftig horisontell kromlist.

Interiört har fokus lagts på att ytterligare förenkla körningen under besvärliga förhållanden. På mittkonsolen finns ett stort och tydligt vridreglage där man enkelt och intuitivt bl a kan välja körprogram för olika typer av terräng. Mellan hastighetsmätaren och varvräknaren sitter också en ny 4,2-tums färgskärm som visar all tänkbar information från färddatorn samt om drivningen på varje hjul, styrutslag, differentialspärrar, bilens lutning med mera.

Multimediasystemet Toyota Touch 2 är standard, med full Bluetooth-koppling och en sjutums färgskärm som också visar bilder från de exteriörkameror som bilen har fram, bak och på sidorna samt möjliga hinder och förslag till färdväg genom terrängen. Executive-utförandet har också navigationssystemet Go som standard (tillval till de övriga utrustningsnivåerna).

Säkerhetsnivån är mycket hög. Förutom antisladd- och aktivt antispinnsystem och elektronisk bromskraftfördelning är Land Cruiser 150 utrustad med ett stabiliseringssystem för körning med släp samt ett sofistikerat Pre-Crash Safety-system som bidar till att minska skadorna vid en eventuell kollision.

För att öka säkerheten vid backning ut från skymda parkeringar har bilen dessutom ett nytt radarsystem som varnar med både ljud och ljus för om det kommer korsande trafik bakom bilen.

Land Cruiser 150 kommer med en 3,0-liters D-4D dieselmotor på 190 hästkrafter med antingen en 6-växlad manuell växellåda eller en automatlåda. Dieselmotorn klarar de nya strängare utsläppsreglerna enligt Euro 5+.

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>