Arkiv

Bevisat – igen! Dubbdäck är bäst

Färre olyckor med dubbdäck

En ny finsk undersökning visar att majoriteten av bilarna, inblandade i trafikolyckor med dödlig utgång på vintern, har dubbfria vinterdäck. Tydligaste är skillnaden på isigt underlag. Olyckorna skulle ha varit upp till 83 procent färre om bilarna med dubbfria vinterdäck istället hade haft dubbdäck.

Undersökningen har gjorts av teknologiska forskningscentralen (VTT) i Finland och man har gått igenom alla trafikolyckor med dödlig utgång från år 1997 till 2012.

För svenska politiker som är snabba att förbjuda dubbdäck av miljöhänsyn kanske det är dags att tänka om.  Nya generationen ankardubb från Nokia minskar också slitaget på vägen samtidigt som säkerheten är maximal.

Share

2 kommentarer tillBevisat – igen! Dubbdäck är bäst

 • Per-Ove

  Med den ideologin att asfalt är viktigare än liv så kommer antalet döda p.g.a. av halkolyckor öka när man tar bort dubbarna ur våra vinterdäck. Hur dum måste man bli innan man inser detta ?? Jag hade en gammal Ford Escort 1300 GT i början av 80 talet med odubbade vinterdäck och jag när jag dubbade däcken så kunde jag köra med självsäkerhet och inte vara livrädda få inte stopp på bilen i tid eller komma iväg när vid grön ljuset.
  Jag tror att alla odubbade bilister åker gratis på de dubbade eftersom vi river upp isen så att de får lite grepp, utan oss stannar Sverige…
  Jag skulle verkligen vilja att däck utvecklarna får fram däck däck som automatiskt beroende på underlaget tar fram dubbar, lite som en James Bond film men va fan allt går att göra. Stort tack Carl-Ingmar saknar dig som gav oss Svenskar så mycket värde full kunskap om bilar och trafiksäkerhet. Finns idag inga program som kommer i närheten av ditt program. Top Gear är underhållning inte information som man kan lära sig något om.

  Per-Ove

 • Freddan#1

  Förvånandsvärt att det fortfarande gnabbas och debbateras om dubbdäckens
  vara eller icke vara. Förmodligens beror det på okunskap eller tabloiderna snabba puckar att haka på någon politiker som vill plocka poäng på att det är partiklar i luften.
  Någon sa till mig en gång, varför har du dubbdäck när du ändå har fyrhjulsdrift?
  Dubbdäcken har man för att för stopp på bilen kortast möjliga sträcka när det är halt ute.
  Partiklarna i luften kommer knappast från dubbdäcken. De flesta dagarn på vintern är det fuktigt eller fruset på vägbanan, då är partiklarna bundna på vägens yta. När det regnar eller snön och isen smälter sköljs partiklarna bort. Det är få dagar om året när det är torrt på vägarna och bilarna har dubbdäcken på. Även då kommer de flesta partiklarna från andra källor.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>