Våldet från vägarna har nått kyrkorna

veapon store v

Mass-skjutningarna i USA hör till vardagen. I köpcentra, skolor och nattklubbar dödas oskyldiga. Att det är så vanligt beror naturligtvis på att i stort sett vem som helt från 18 år kan köpa vapen – helt lagligt! Och i år har flera kyrkor drabbats.

När den sista församlingsmedlemmen tagit plats i sin bänk låser kyrkvärdarna alla dörrar från insidan utom en. Utanför den olåsta posteras en polis och ett par av kyrkans medlemmar, alla med hölster och skarpladdade vapen.

Proceduren upprepas inför varje samling i kyrkan i Clearwater på Floridas västkust men är vanlig i stora delar av USA som ett svar på det ökade våldet och flera vansinnesdåd mot kyrkor där församlingsmedlemmar mördats.

Präst med vapenlicens

Det är mindre än ett år sedan man började skicka församlingsmedlemmar på vapenträning. Nu ingår återkommande skjutträning för alla i församlingen med olika förtroendeuppdrag. I vissa församlingar är också prästen beväpnad, fast det vill man inte gärna prata om.

Klart är däremot att åtskilliga av församlingsmedlemmarna har licens att bära dolt vapen – så kallat concealed weapon license – och har en laddad pistol i ett dolt hölster eller i handväskan under gudstjänsten. Lock down – att medlemmarna är inlåsta under mässan – har också blivit en del av vardagen.

Bara inbjudna släpps in i kyrkan

I församlingen känner alla varandra och det är inte ovanligt att man måste vara inbjuden av en församlingsmedlem som går i god för en, för att släppas in. Okända stoppas av polis redan på parkeringsplatsen. Det som i svenska kyrkor i århundraden benämnts vapenhuset, och där soldaterna ställde sina vapen, är i USA den plats man försäkrar sig om att kyrkvärdarna är beväpnade för att skydda medlemmarna vid en eventuell attack.

Flera gånger i månaden övas medlemmarna i hur man ska agera vid ett skjutdåd. I skolorna går larmet minst en gång i månaden för att eleverna ska veta hur man söker skydd, flyr undan en beväpnad inkräktare och hjälper sina kamrater.
Fortfarande diskuteras förslaget att beväpna lärare. I en del skolor har man redan infört vapenträning för de lärare som är beredda att bära vapen.

Sjukhusen, skolorna och nu kyrkorna är beväpnade och redo för våldsverkare, vad kommer härnäst?

© CiP

Share

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>