Arkiv

Inte en krona på kontot och bensintanken är tom

Foto: OutsideTheBeltway

I dagarna har amerikansk TV visat intervjuer med säkerhetspersonal på flygplatser. De måste jobba, naturligtvis utan lön. Men hur kommer man till jobbet när pengarna inte räcker till bensin? Samtidigt växer köerna med irriterade resenärer.

Vad gör man när man tagit sista lönen för att betala hyran för att slippa bli vräkt och lönekontot är tomt. Det undrar många många amerikaner som är permitterade sedan delar av statsapparaten stängde för snart en månad sedan och närmare en miljon permitterades utan lön.

Att ha besparingar undanstoppade är inte alla förunnade i ett samhälle som har världens främsta sjukvård men kanske sämsta sociala skyddsnät.
De som har jobb med säkerhetsklassning förutsätts komma till jobbet och arbeta sina skift utan lön. Den ska betalas ut retroaktivt när statsapparaten börjar fungera.

Men det är en klen tröst när det är tomt på lönekontot. Restauranger runt om i USA bjuder de drabbade på fria måltider och kön till kyrkornas fria soppkök blir längre dag för dag.

– Vi är gisslan i ett politiskt spel, kommenterar en anställd på flygplatsen i Newark, där köerna till säkerhetskontrollen är dubbelt mot normalt.
Är du på väg till USA? Kolla med ditt flygbolag vad som gäller och där det tidigare var två timmars väntan i säkerhetskontrollen kan det i dag vara fyra?
Och det är ingen lösning i sikte. Amerikanerna väntar tålmodigt på att ordningen ska bli återställd. Tänk om USA:s problem i stället varit Frankrikes? Fransoserna hade gått man ur huse, demonstrerat och tvingat tillbaka politikerna till förhandlingsbordet.

© CiP

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>