Arkiv

Dags att politikerna vaknar – skyll inte bara på bilarna!

Kryssningsfartyget på bilden har ingen direkt koppling till texten.

Skyll inte bara på bilarna!   Artikeln hämtad från Husbil&Husvagn.

Bilarna framställs ofta av poltiker som en källa till allt ont när det gäller miljön. Och visst släpper bilarna ut avgaser, även om det bara är en bråkdel mot tidigare. Men de riktiga skitgrisarna går fria verkar det som.

Lyxrederi släpper ut tio gånger mer än Europas hela bilpark

En studie som analyserar luftföroreningar visar att Carnivals kryssningsfartyg släpper ut tio gånger mer svaveldioxid än Europas 260.000.000 personbilar tillsammans.

Resultaten från en studie gjord av Transport & Environment (T&E) visar att kryssningsfartygen som ägs av Carnival Corporation & PLC släpper ut tio gånger mer sjukdomsframkallande svaveldioxid än alla Europas 260 miljoner personbilar. Värst drabbat är Spanien, Italien, Grekland, Frankrike och Norge. Bland de stora hamnarna är Barcelona, Palma, Mallorca och Venedig allra mest förorenade.

Analysen visar också att i ett land som Danmark släppte kryssningstrafiken längs kusterna ut 18 gånger mer svaveldioxid än landets hela bilpark på ett år. Detta trots att Danmark ligger långt fram vad gäller miljökraven på fartygstrafik. Enligt T&E visar det hur mycket effektivare vägtransporternas miljökrav fungerar kontra sjöfarten.

– Lyxkryssarna är flytande städer som drivs av bränslen som hör till de skitigast möjliga som finns. Många städer ställer höga krav på vägtrafik och dieselbilar men ger fri passage åt kryssningsfartygen vars avgaser skadar både de ombordvarande och de som bor nära hamnområden. Det är oacceptabelt, säger Faig Abbasov på T&E.

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>