Flygskam gäller inte för de stora bovarna?

Det talas mycket om flygskam på individnivå, men lite om att USA:s försvarsmakt dagligen bränner lika mycket olja som hela Sverige. Men om vi verkligen vill stoppa klimatförändringarna måste vi flytta fokus från moral i den lilla världen till politik i den stora.

För varje passagerare som flyger från Stockholm till Kanarieöarna förbränns det kanske hundra eller till och med tvåhundra liter av flygbränslet kerosin. Det framstår som väldigt mycket om man föreställer sig dunkarna i en rad.

Det framstår dock som mycket litet om man jämför den med den globala oljeförbrukningen. Den amerikanska militären, den största enskilda energiförbrukaren i världen, bränner upp hela 48 miljoner liter olja per dag. Det är ungefär lika mycket som hela Sverige använder under samma dag.

Hämtat ur SvD, söndag 25 aug, 2019

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>