Arkiv

När kördes första älgtestet? Här hittar du svaret

Året var 1978 och Trafikmagasinet var inne på sin andra säsong. Vi hade hyrt in oss på Karlskoga motorstadion för våra första biltester. Att betygsätta bilar i TV var något nytt i vårt land. Jag hade engagerat motorjournalisten Christer Glenning som då jobbade på Vi Bilägare och tillsammans utformade vi testnormer som fortfarande används, bland annat älgtestet.  Namnet kom att bli känt en massa år senare när en viss Mercedes A-klass snurrade runt i händerna på kollegerna på Teknikens Värld.

I två veckor mätte vi, provade och testade vi och jämförde. En bil utmärkte sig skrämmande dåligt i älgtestet. Det var tjeckiska Skoda med motorn bak. Den slängde ut med bakpartiet och vara ytterst nära att välta.

Sista dagen ville lokalpressen kolla vad vi gjorde. En reporter frågade om det var någon bil som överraskade. Javisst, sa vi, Skoda modell 120. Reportern ville ha bilder på Skodan i älgtestet.  Vi körde i mopedfart, måttliga 30 kmh för att inget skulle hända. Alla andra bilar klarade 70 kmh.

Ur trafikmagasinet 1978

Först kom ena kastet med bakvagnen och sedan det andra som det var omöjligt att parera. Fälgen högg tag i asfalten och bilen rullade. Vi hade packat ner vår 16 mm filmkamera inför hemresan till Falun. Därför finns det bara reporterns svartvita stillbilder från Skodavältningen på Karlskoga motorstadion.

I ett försök att reparera den skadade imagen bjöd Skoda Sverige in landets motorjournalister (utom SVT) för att köra om samma test. Jag hade gett Skoda våra förutsättningar. Ambassadören höll tal. Sedan var det dags att visa att SVT hade gjort fel, trodde Skoda. Men det slutade med ännu en vurpa i mopedfart. Ambassadören lär ha kastat sig i bilen och åkt till Stockholm utan att svara på några frågor av den församlade pressen.

Testbilen från 1978 –  den står på Bilmuseet i Härnösand som är klart värt ett besök.

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>