SKÄRPNING MOTORMÄNNEN: Räddningskort i bilen – lösning från i går

Motormännen har skapat rubriker i veckan med ”Räddningskortet du måste ha i din bil”. Vad man argumenterar för är en teknisk skiss av bilen där placering av förstärkningsbalkar, krockkuddar, batteri mm framgår för att underlätta arbetet vid en svår olycka. Tanken är i sig god och snabbhet på olycksplatsen kan rädda liv.

 Men vad  Motormännen missat är att räddningstjänster  redan använder digitala lösningar, där man sekundsnabbt på en handdator kan få upp data för olycksfordonet genom att knappa in dess registreringsnummer.   En papperskopia i bilen är en ”forntida” lösning i dagens datavärld.

Vad M i stället borde lägga kraft på är en digital lösning där räddningsledaren med personnumret (från körkortet) direkt får besked om den skadades hälsa, underliggande sjukdomar etc. Information om en svårt skadad har pacemaker, hjärtproblem eller kanske diabetes kan vara livsavgörande.  Det om något skulle kunna vara ett värdefullt bidrag till nollvisionen.

Share

3 comments to SKÄRPNING MOTORMÄNNEN: Räddningskort i bilen – lösning från i går

 • Puggge

  Fyra miljoner bilägare ska alltså skriva ut var sitt A4 från en dator. Önskar jag hade aktier i firman som säljer bläckpatroner och A4 papper. Snacka om att det kostar att ligga på topp.

 • ProEL

  Läste att man ska ha papperet innanför solskydet. Grejen är att vid en jättekrock finns det inget solskydd kvar. Och var är papperet? Kolla in bilderna i tidningarna så ser du själv, idén funkar säkert bnakom ett skrivbord.

 • antonEE

  Dom menar att alla ska köpa en ritning o ha i bilen ifall man krockar och brandkåren måste skära loss så domn inte träffar krokkuddarna. Bra tänkt, men gammelmodigt. Tänk om bilfabriken gör uppateringar, då stämmer inte räddningskortet i bilen. I Tyskland har dom all info på dator. Smidigt – bra att våra räddningskårer gör lika. Och snabbt!

  Förresten varför heter dom motorMÄNNEN… det visar ju att dom är efter sin tid, har dom inte upptäckt
  att det finns tjejer och bilar???

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>