Arkiv

Först en flaska rödtjut – sedan bygger vi bilar!

 

Förutom bilar hörde tandproteser och kaffekvarnar till Peugeots bästsäljare. Bilden från 1986.

    Med hängande axlar, händerna djupt i fickorna, en Galouise i mungipan och baskern ovanpå pannans djupa veck släntrar bilarbetarna hos franska Peugeot med tunga steg och under tystnad in i matsalen. 100-tals bilbyggare köar tysta för dagens första mål mat.

     En timme senare springer och skuttar, skämtar och sjunger samma bilbyggare på väg tillbaka till bandet. Det gick inte att ta miste på att humöret var på topp. Hade man månne fått ledigt eller gladde de sig över en oväntad tipsvinst?

     Svaret fanns bland de urdruckna vinglasen. En flaska vin – per person – var under många år en självklarhet och ett fackligt krav för dessa glada fransoser.  Sedan ransonen tömts skulle man bygga bilar!

     Företrädare för det franska bilmärket låter berätta att fabriksledningen först halverade och sedan helt drog in vinransonerna.  Biljobbarna svarade med strejk, men lät sig till slut övertalas.  Att kvaliteten på Peugeot har höjts sedan dess är ett understatement!

Share

2 kommentarer tillFörst en flaska rödtjut – sedan bygger vi bilar!

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>