Arkiv

Idag kör jag nykter!

Läste i veckan en artikel om hur mycket man törs dricka och ändå köra – utan att åka fast.  Fråga mig, jag vet!

 

Jo tack, i dag kör jag nykter!   Jag borde ha vetat bättre men orden liksom bara halkar ur mig när jag stoppas i en av polisens rutinkontroller. Synnerligen dumt att svara så korkat!Men det finns en anledning.  En stund tidigare har familjens tonåring kommit utrusande från datorn i sitt rum med orden:  Pappa, pappa, jag har sett dig full. Han stammar av upphetsning. Du körde bil full på TV… kom och titta!  I ett hem där mjölk eller lingondricka utgör standardvalen som måltidsdryck kommer sonens påstående minst sagt lite överrumplande. Men hans förvåning är förklarlig. Lika som den frågande polisen. Åren går ju fort och dessa två kanske föredrog Pettson och Findus framför Perstad och Glenning i TV.

 För visst var jag berusad. Jag var aspackad! Det var nämligen det som var mitt journalistiska uppdrag. Jag är så berusad att två bastanta poliser får leda mig till bilen och hjälpa mig in bakom ratten och knäppa fast bältet.

Vodka före frukost

 Det är före frukost men polischefen har redan dukat upp baren med olika spritsorter på motorhuven till sin tjänstebil. En uniformerad polis häller upp 6 cl. vodka. Även i vanliga fall hör starksprit inte till mina favoritdrycker. Nu smakar det helvidrigt! När jag når den svenska straffgränsen på 0.2 promille är det dags att köra testbanan. Vid 0.5 promille är jag en klart dålig förare och vid 0.75 promille blir det riktigt pinsamt. Jag känner mig oövervinnelig men beter mig som en svajmast och kör som ett svin.

Mitt omdöme utanför bilen är också rejält påverkat. Gång på gång försöker jag övertala den kvinnliga polisen, assistent Taylor, att få provskjuta hennes Beretta. Min idé är att ställa upp spritflaskorna på rad och skjuta prick, som dom gör i västernfilmer.  Men hennes omdöme är klart bättre än mitt och revolvern får sitta kvar i sitt hölster.

 Fejkar du?

 Nu väntar den amerikanska polisens drogtest.  Att gå på en rak linje är omöjligt. Jag snubblar och faller. Att blunda och med raka armar nudda näsan är inte ens att tänka på.  När jag ska stiga in i testbilen tar jag fel dörr och sätter mig i baksätet. ”Fejkar du”, frågar tonåringen. Nej, jag kan helt ärligt säga att jag var så full att jag inte hade en aning var jag satte ner rumpan. Var är bältet? En bestämd polishand klickar bältet på plats. Nyckelhålet till startnyckeln tycks ha krympt. Det är så litet att jag omöjligen kan få nyckeln på plats utan polishjälp.  Vi får klartecken och jag ”ger järnet”.   Polisen i högersätet tar spjärn. Nu går det undan! Jag är förvissad om att jag kör som den bäste F1-förare och klarar den knixiga manöverbanan utan problem. När jag leds ut ur bilen ser jag resultatet:

Välter över 100 plastkoner

  Strike! Det ser ut som ett slagfält och det tar en bra stund att hitta och resa upp alla plastkoner som jag lyckats sopa ner.  ”Över hundra”, muttrar en kollega när han pustar och släpar plastkoner inför nästa försök.Då ska man veta att med den promillehalt jag har nu får man fortfarande köra helt lagligt i en del länder.  Skrämmande! I slutvinjetten håller polisassistent Taylor i mig så jag inte ska ramla medan en annan polis förser mig med handfängsel.

Mitt journalistiska uppdrag är avslutat. Vi har i TV, en gång för alla, visat att ”där spriten går in, går vettet ut”. Varför gjorde vi testet i USA? Svaret är att rikspolisstyrelsen inte tillät oss att göra testet här hemma. Inte ens på avlyst bana med stålstaket och vaktande polis. Delstatspolisen i Maryland i USA däremot har en testbana avsedd just för ”drunk driving”. Den används för att försöka övertyga politiker att sänka promillegränsen som i USA är fyra ggr högre än den i Sverige.

 Inget vara stolt över

 Min idé kunde förverkligas genom att vi tillsammans med vår amerikanska motsvarighet, MotorWeek, hyrde vi in oss hos polisen i Baltimore. Redigeringen av programmet hade samma avskräckande effekt som jag antar att ett möte hos Anonyma Alkoholister har. Att timme efter timme detaljgranska filmsekvenserna när jag var kraftigt berusad var oerhört pinsamt. Vad jag inte visste var att min fyllekörning tydligen blivit något av en hit bland yngre på några internetsajter. Där var där sonen hittade mina bravader. 

 Varken förr eller senare har jag kombinerat alkohol och bilkörning.  Därför mitt lite kaxiga ”Jo tack, i dag kör jag nykter”, när den vänlige polismannen stoppade mig på E4:an.

 Om jag blev tvungen att blåsa i alkometern?  Gissa… han hade ju inte sett TrafikMagasinet!

VIDEO:       http://www.youtube.com/watch?v=pE-Xs926_Xg&feature=player_detailpage

Share

4 kommentarer tillIdag kör jag nykter!

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>