Arkiv

450 pigga kusar i nya Corvette

Att det kommer en ny Corvette 2014-15 är känt i bilkretsar sedan ganska länge. Men frågan har varit: vad kommer att sitta under huven? När det blev klart att GM:s ingenjörer i Detroit jobbade på en V6:a som basmotor vaknade protesterna, både bland trogna Corvetteägare och internt inom General Motors.

”Vi funderade länge på en twinturbolösning och en V6:motor för att få ner bensinförbrukningen. Men vi vet att de som köper en Corvette gör det för att den har en maffig muskelmaskin under huven”, säger chefsingenjör Tadge Juechter.

Nu är det klart – den sjunde generationen av Corvette får en uppgraderad 6,2 liters small block V8 som producerar minst 450 hk men samtidigt sänker förbrukningen. Det senare ett krav från amerikanska myndigheter.  Planerna på en V6:a är i varje skrotade tills vidare.

Det betyder 125 pigga nya hästar i en redan kraftfull maskin. Direktinsprutning och cylinderavstängning som släcker ner motorn till en V4 är några av nyheterna. Förutom ökad effekt lovar GM-teknikerna att den nya motorn ska svara bättre på gasen vid låga varv, något som varit en svaghet med den gamla motorn. Effekt och vridmoment kommer att vara direkt jämförbara med nuvarande Corvette Z06.

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>