Arkiv

KIA och Hyundai stäms för fel bensinsiffra

Kia och Hyundai har angett för låga förbrukningssiffror på de bilar man sålt i USA under två år. De båda koreanska märkena har nu stämts i domstol och riskerar behöva betala ut 5,5 miljarder kronor till närmare bilägare som köpt en KIA eller Hyundai av årsmodellerna 2011-2013. Det motsvarar cirka 6 000 kr per såld bil.

 

Nära en miljonbilar har sålts med fel angiven bensinförbrukning.

Nära en miljonbilar har sålts med fel angiven bensinförbrukning.

 

 

KIA och Hyundai ursäktar sig med att glädjesiffrorna beror på ett fel vid beräkningen av bensinförbrukningen hemma i Korea. I de flesta fall rör det sig om centilitrar men i ett fall lovar KIA att deras modell drar en hel deciliter mindre per mil.

Felaktigheterna uppdagades vid de kontrollmätningar som de amerikanska myndigheterna gör. Av sammanlagt 44 modeller från KIA och Hyundai var det bara två med korrekt angiven förbrukning. I alla övriga fall lovades felaktigt en bättre bränsleekonomi.

Det är viktigt att komma ihåg att problemen stannar på andra sidan Atlanten. I Europa mäts förbrukningen enligt EU-norm.

Share

3 kommentarer tillKIA och Hyundai stäms för fel bensinsiffra

 • John Jensen

  Har själv en KIA Picanto som skulle dra 0,43 L/mil blandad körning. Efter 800 mil är jag nere på 0,52 L/milen snitt 80 km/h från 0,54 L/mil när den var ny.

  Dock, kör jag tex de 7 milen till Ullared 80 km/h så drar den 0,46 L/mil dit och 0,54 L/mil hem. Mestadels nerförsbacke till Ullared. 9×2 mil till Göteborg t.o.r 0,52 L/mil.

 • Lasse Unger

  Hej,

  Jag kan inte motstå att mejla dig, du är ju en motorikon! Och jag minns så väl när du körde reportaget om att köra rattonykter. Visst är det så som du skriver, ”där spriten går in, går vettet ut”! Det måste vara lite omtumlande att pröva på att köra full, något som ingen vettig människa annars får (SKA) uppleva.

  Men jag har en liten fråga också, angående din bloggpost om KIA och Hyndai, är det verkligen så enkelt att problemet med att uppge för låg bränsleförbrukning inte är något problem i Europa? Jag har läst att testen manipuleras även inom EU, och i tidningarnas tester så brukar ju sällan bränsleförbrukningen stämma med de uppgivna siffrorna.
  Eller?

  Mvh,

  Lasse Unger

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>