Arkiv

Sista lyxåket från Paris

Fransmännen har inte längre något flaggskepp att stoltsera med när tillverkningen av Citroën C6 upphör i slutet av månaden. C6 avslutar en era i Frankrike som nådde sin höjdpunkt på 50-talet när den första Citroen DS presenterades.

Citroën ID/DS - en klassiker redan från starten 1955.

Citroën ID/DS – en klassiker redan från starten 1955.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den blev snabbt en ikon med sin kaross formad som en haj och fransmännen kunde ta upp konkurrensen med prestigemärken i resten av Europa.  C6 och DS från 1955 är båda rymliga prestigekärror av samma märke – Citroën – men där upphör också likheterna.

Medan DS blev en hit som fick kunder att överge Mercedes lyckades C6 aldrig ta upp konkurrensen med de tyska premiummärkena.

Bara drygt femhundra C6 såldes under de tio första månaderna och det är lätt att förstå att Citroën drar ur pluggen och offrar sin prestigemodell.  Under samma period såldes över 100 000 BMW 5-serie och 89 000 Audi A6.

Peugeot har redan skrotat sitt prestigesegment och hos Renault finns inte mycket att hämta när fransmännen söker efter en ny direktionsbil.  Även om det tar emot måste man vända sig mot Tyskland som är ledande i prestige-segmentet.

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>