Arkiv

Polisen som gjorde sitt jobb – men döms till böter

När våra poliser gömmer sig i för att ta bilister som kör sex kilometer för fort på motorväg har de inte min sympati.

Det finns förseelser som är klart mycket farligare än att köra några kilometer för fort. Det insåg en polispatrull i Småland som försökte få stopp på en vansinnesfärd med motorcykel.

Killen försökte smita och drev upp farten till över 200 kilometer i timmen. En polis tog upp förföljandet med sirener och blåljus, allt enligt regelboken. Nu döms han av högsta domstolen till tjänstefel och 13 500 kr i böter.

Ibland kan man inte låta bli att undra i vilken verklighet domstolarna lever. Tydligen är det en annan än den som möter våra poliser ute på vägarna.

Ur Expressen 14 maj 2013

Två gånger försökte polisbilen få stopp på motorcykeln med att preja ut den mot ett staket. Risken var stor att oskyldiga medtrafikanter skulle skadas när mc:n kom farande som en projektil.

Andra gången missade polismannen att i förväg – via polisradion – meddela vakthavande sin avsikt att preja motorcykeln. Och för den missen i kommunikationen döms polismannen.

Prejningarna gjordes enligt regelboken. De utfördes korrekt och domen berör varken vårdslöshet eller hög fart.  I brådskan att få stopp på vetvillingen på motorcykeln innan han skadade någon missade polismannen  att informera sin chef i förväg om det andra prejningsförsöket.

Och för den missen  och att han inte avbröt efterföljandet döms han nu av HD till 13 500 kr i böter.  MC-killen klarade inte av att köra

i från polisen, i stället landade han på en åker när han tog en kurva i för hög fart. Vad hans straff blev är inte känt.

 

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>