Arkiv

Det våras för GTS

Porsche Boxster GTS och Porsche Cayman GTS heter de starkaste och snabbaste av Porsches mittmotormodeller. Med uppgraderade motorer och PASM-chassi sätter de ny standard i klassen. Boxster GTS och Cayman GTS lanseras i maj 2014.
De nya toppmodellerna känns igen på en ny och modellunik front med mörka bi-xenonstrålkastare och Porsche Dynamic Light System (PDLS) som standard. Det modifierade bakpartiet och bokstäverna GTS på sidan skingrar alla tvivel.
Beteckningen ” GTS”, Gran Turismo Sport, har allt sedan den legendariska Carrera GTS från 1963 inneburit topprestanda. Med de nya modellerna visar Porsche på nytt sitt engagemang för äkta sportbilar avsedda för både tävlingsbanan och för vardagskörning.


De sexcylindriga boxermotorerna i de nya toppmodellerna baseras på 3,4-litersmotorerna från Boxster S respektive Cayman S. De utvecklar nu 15 hästkrafter mer (11 kW). Det betyder att Boxster GTS har en effekt av 330 hk (243 kW) medan Cayman GTS utvecklar 340 hk (250 kW). Vridmomentet är tio Newtonmeter högre i båda modellerna. Dessutom ingår Sport Chrono-paketet i standardutrustningen i båda bilarna. Med dubbelkopplingslådan (PDK) som är ett tillval, och den aktiva Sport Plusknappen, accelererar Boxster GTS från 0 – 100 km/tim på 4,7 sekunder. Cayman GTS är en tiondels sekund snabbare.


Med manuell sexväxlad växellåda har Porsche Boxster GTS en toppfart av 281 km/tim medan Porsche Cayman GTS når 285 km/tim. De nya toppmodellerna är de första av Porsches mittmotormodeller som certifierats enligt kraven i Euro 6. Enligt den mätmetoden är bränsleförbrukningen med PDK-låda 8,2 liter per 100 km (9,0 liter per 100 km med manuell växellåda.)
I Boxster GTS och Cayman GTS kombineras utmärkta köregenskaper med bekväm körkomfort och exklusiv utrustning. Så ger kombinationen av PASM och Sport Chrono-paketet föraren möjlighet att med ett knapptryck välja mellan sportiga köregenskaper å ena sidan och långfärdskomfort å andra sidan. Däcken med dimensionen 235/35 fram och 265/35 bak på 20 tum stora Carrera S-fälgar är rätt anpassade för båda uppgifterna. Båda modellerna har som standard sportstolar i skinn med inslag av alcantara.
Liksom Porsche Carrera GTS och Porsche Panamera GTS, handlar Boxster GTS och Cayman GTS om extremt sportiga modeller med överlägsna köregenskaper. Bokstavskombinationen härstammar från Porsche 904 Carrera GTS, en tävlingsbil från 1963 som också kunde registreras för att köras på vanliga vägar. På 1980- och 1990-talet kom GTS-versioner av Porsche 924 och Porsche 928. Senare kom också GTS-modeller av 911-serien och Panamera.


De nya modellerna kommer att lanseras i maj 2014. Priset i Sverige blir för Porsche Boxster GTS 698 000 kronor och för Porsche Cayman GTS 731 000 kronor.

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>