Arkiv

Att sluta på topp

Att sluta när man är på topp

 

Närmare miljonen har skrivit på att Top Gears Jeremy Clarkson bör få tillbaka rollen som programledare. Anledningen att BBC vill bli av med sin mest populära programledare är officiellt att han gett en kollega en käftsmäll efter en lång inspelningsdag.

I korridorerna på statliga BBC mumlas om helt andra skäl. TopGear och dess programledartrio har blivit för populära för att accepteras i det egna fina TV-huset där kultursnobbar med smala program för kultureliten anses komma i skymundan.

Att TopGear nått kultstatus uppskattas inte av alla programchefer och att Clarksson ibland skämtar om raser och religioner anses skämma ut den fina TV-kanalen.

Att slå en kollega är oacceptabelt. Men knappast skäl till sparken. Då finns det bättre skäl att lägga ner TV-serien, nämligen bristen på vettigt innehåll. I början konsumenttestade Clarkson bilar. Branschen darrade när TopGear delade ut betyg till nya bilar.

I sin journalistiska ambition att förnya blev de seriösa inslagen allt färre och det som var ett populärt faktaprogram blev en lekstuga med tre förvuxna pojkar som förverkligade udda bildrömmar.  Inget fel med det – det visar tittarsiffrorna.

Kanske är det dags att lägga i första växeln för TopGear och jobba med journalistiska bedömningar av bilar. Men det kräver mer än att jaga toppfarten och göra snygga uppställ på bana i sportbilar.

Att Jeremy och grabbarna dyker upp i rutan igen tvivlar jag inte på. Jag hör till de miljontals tittare som planerade kvällen för att inte missa TopGear, även om jag inte alltid gjorde vågen åt deras TV-reportage.

 

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>