Arkiv

Miljöfusk stoppar VW och Audi

 

 

Med ett besinpris under 4 kr per liter finns ingen anledning köpa en dieselbil tycks medelamerikanen resonera.

Med ett besinpris under 4 kr per liter finns ingen anledning köpa en dieselbil tycks medelamerikanen resonera.

Svenska tidningars rubriker att Volkswagen fuskat med förbrukningssiffror i USA vållar inga rubriker i vanliga tidningar i staterna. Försäljningen stoppas sedan det framkommit att VW/Audi anpassat mjukvaran för sina dieselmodeller. Under verkliga förhållanden är utsläppen 40 ggr/högre än det tillåtna värdena.

Fifflet som ska ha pågått i sju år kan kosta VW/Audi cirka 310 000 kr per bil i böter till den amerikanska staten. Med 480 000 sålda bilar blir det en rejäl slant, närmare bestämt 148 miljarder kr om jag räknar rätt. Det är inte undra på att VW:s aktie sjönk med 20 procent när fusket blev känt. VW:s ledning ber om ursäkt, men företagets rykte har fått en törn.

Bilkonsumenten i USA tar beslutet med ro. Dels är intresset för dieselbilar rekordlågt. 90 procent av försäljningen är bensinbilar. Och med ett bensinpris på strax under 4 kr/liter finns ingen anledning byta till en dyrare dieselbil med dyrare bränsle, tycks många resonera.

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>