Arkiv

Perstad och Perstad snackar bilar del 3. Om elfelet som kan kosta dig tusenlappar.

Miljövänlig kabel i nya bilar kostar
amerikanska bilägare miljonbelopp


PERSTAD OCH PERSTAD: En ny, miljövänlig kabel i nyare bilmodeller har visat sig bli en dyrbar historia för bilägare i USA, och nu är risken stor att svenska bilägare drabbas. Isoleringen är baserad på soja som är favoritföda för råttor.
Nyheten presenteras av Carl-Ingemar Perstad i nätserien ”Perstad snackar bilar”. Att byta kablarna efter ett råttangrepp kostar upp mot 20 000 kr, och det är inte säkert det går på försäkringen.

”När det framkom att den nya kabeln är baserad på soja förstod vi varför problemet växt som en lavin”.
Det säger Mike Fekete som är skadedjursbekämpare med 28 års erfarenhet i Florida.
Det tar mindre än en timme för en råtta att gnaga bort isoleringen och göra bilen oanvändbar.

Råttangreppen började för 4-5 år sedan och har senaste vintern tagit så stora proportioner att drabbade bilägare nu förbereder en grupptalan i domstol mot biltillverkarna.

”Hittills verkar det mest vara japanska och inhemska amerikanska modeller som drabbats. Europeiska märken tycks ha klarat sig bättre, vilket kan bero på att de finns i mindre antal”,
säger Carl-Ingemar Perstad som presenterade nyheten i nätserien ”Perstad snackar bilar”.

Att hackers kan ta över kontrollen över nyare bilar är allmänt känt, men att elkablarna under huven blivit råttornas favoritgodis är mindre känt. Att byta kabelstammen kan gå loss på över 20 000 kr. Det säger Carl-Ingemar Perstad, producent och programledare för bilprogrammet ”Perstad snackar bilar” på nätet.

Anledningen är att branschen bytt ut den petroleumbaserade isoleringen runt kablarna med billigare isolering baserad på soja.

Det spelar mindre roll om man parkerar utomhus eller i garage. Råttangrepp har skett i båda fallen och det räcker med att bilen står parkerad några timmar för att elsystemet ska slås ut av gnagarna.

I arbetet kring miljön var steget naturligt att försöka hitta en ersättning till den oljebaserade isoleringen. Soja klarade kravspecifikationen och de flesta märken har sedan några år gått över till den biologiskt nedbrytbara isoleringen kring bilens elektriska ledare.
Men det dröjde inte länge innan de första rapporterna kom in till försäkringsbolaget att elsystemen slutat fungera sedan kablarna fått skador från gnagare.

Flera fall av bilbränder har också rapporterats efter råttangrepp.

– Det tog mindre än en timme för råttorna att äta upp isoleringen kring kablarna i motorrummet på sonens Cadillac. Att det var råttor förstod vi när vi hittade palmnötter ovanpå motorblocket, kommenterar Mike Fekete, i Fort Myers.

– Råttor som vintertid bygger bo i bilar är inte helt ovanligt, men angrepp på bilarnas elsystem i den omfattningen som i USA är mindre känt, säger verkstadschef Mattias Johansson som är bilelektrisk expert vid JiDes Bil i Linköping.

Carl-Ingemar Perstad
”Perstad snackar bilar” – ett bilprogram i miniformat på nätet.

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>