Arkiv

”Barnlarm” i bilen ska minska risken för heatstroke

ABC news forgotten

Bilbranschen i USA visar på nytänkande för att förhindra att fler barn ska dö av värmeslag när de lämnats i parkerade bilar.
Jag skulle aldrig glömma mitt barn i bilen en varm sommardag.

Det skriver säkert alla föräldrar under på eftersom alla vet att en parkerad bil snabbt förvandlas till en het bakugn. Men ändå sker det varje dag. I USA har forskare kommit fram till varför vuxna glömmer att man har en liten med i bilen. Skulden ger man de bakåtvända barnstolarna. Med en sådan i baksätet har föraren ingen ögonkontakt med barnet. Det enda man ser är plastskalet på stolen, oavsett om någon sitter i den eller inte.

Med gamla typen av framåtvända barnstolar var tragedier med barn som glömts i solheta bilar sällsynta. Redan efter någon timme förlorar ett litet barn medvetandet. Ofta upptäcker föräldrarna det katastrofala misstaget när arbetsdagen är slut och då lever inte barnet längre. Sådana här tragedier drabbar alla samhällsgrupper. Nyligen var det en lärare i Florida som när skolan var slut för dagen upptäckte att hon glömt sin treåring i bilen.

Elva barn dog bortglömda i bilar under en vecka

Amerikansk forskning visar att 80 procent av de vanligaste bilmärkena blir 10 grader varmare redan inom tio minuter och eftersom barns kroppstemperatur stiger fem gånger snabbare än hos vuxna når man snabbt risken för en heatstroke. Under en julivecka i sommar dog 11 barn som lämnats kvar i parkerade bilar. Det är den högsta siffran någonsin som rapporterats in i USA.
Barn som glöms bort i parkerade bilar är så vanligt att det fått ett namn i USA: FBS som står för Forgotten Baby Syndrome. Forskare har funnit att i dagens stressade värld arbetar hjärnan med dagens kommande problem redan innan man parkerat bilen. Många föräldrar som glömt barn har berättat att de sovit dåligt, har ett jobbigt förhållande eller problem på arbetet.

Men det är mindre vanligt att barntragedier hamnar i domstolen. Ofta nöjer sig rättsväsendet med den katastrof det redan är för en förälder att ha dödad sitt eget barn. Men vissa delstater ser hårdare på fallen och dömer föräldrarna till fängelse för dråp eller vållande till annans död.

Bakåtvänd barnstol – boven i dramat?

Vanligast är att barn under fyra år dör av heatstroke när de glöms i bilen. Det sker en gång i veckan i USA. För 20 år sedan var den här typen av olyckor okänd. Barnen satt då i framsätet på en barnkudde eller i en barnstol. Men i takt med att krockkuddarna blev vanliga ökade andelen olyckor med barn och den säkraste platsen blev i baksätet i en bakåtvänd barnstol.

Flera föräldragrupper trycker nu på bilindustrin för att få stolar som ger ifrån sig en signal när man låser bilen med ett kvarglömt barn i bilen. Däremot är det få som vågar tro på att upplysning och information till föräldrar ska minska antalet tragedier med barn som glöms bort i bilar.

Barnlarm räddningen för stressade föräldrar

Men branschen har inte varit overksam. GM i USA har provmonterat ”barnlarm” i ett antal bilar som nu provkörs av barnfamiljer. Ett larm löser ut när man lämnar bilen om en sensor känner av att någon finns kvar i baksätet. Nissan testar olika modeller med appar som ska få en förälder att upptäcka det bortglömda barnet i barnstolen innan det blir en ny siffra i statistiken.

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>