Arkiv

Bakåtvända barnstolar får skulden när föräldrar glömmer sina barn i bilen

Best-Baby-Car-Seat-Reviews[1]
Bilbranschen i USA visar på nytänkande för att förhindra att fler barn ska dö av värmeslag när de lämnats i parkerade bilar.

I USA har forskare kommit fram till varför vuxna glömmer att man har en liten med i bilen. Skulden ger man de bakåtvända barnstolarna. Med en sådan i baksätet har föraren ingen ögonkontakt med barnet. Det enda man ser är plastskalet på stolen, oavsett om någon sitter i den eller inte.

Under en julivecka i sommar dog 11 barn som lämnats kvar i parkerade bilar. Det är den högsta siffran någonsin som rapporterats in i USA.
Barn som glöms bort i parkerade bilar är så vanligt att det fått ett namn i USA: FBS som står för Forgotten Baby Syndrome.

Forskare har funnit att i dagens stressade värld arbetar hjärnan med dagens kommande problem redan innan man parkerat bilen. Många föräldrar som glömt barn har berättat att de sovit dåligt, har ett jobbigt förhållande eller problem på arbetet.

Vanligast är att barn under fyra år dör av heatstroke när de glöms i bilen. Det sker en gång i veckan i USA. För 20 år sedan var den här typen av olyckor okänd. Barnen satt då i framsätet på en barnkudde eller i en barnstol.

Men branschen har inte varit overksam. GM i USA har provmonterat ”barnlarm” i ett antal bilar som nu provkörs av barnfamiljer. Ett larm löser ut när man lämnar bilen om en sensor känner av att någon finns kvar i baksätet.

Nissan testar olika modeller med appar som ska få en förälder att upptäcka det bortglömda barnet i barnstolen innan det blir en ny siffra i statistiken.

(c) CiP

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>