Arkiv

Invandrarfusk med körkort förbjudet ämne i TV 1990

Trafikmagasinet avslöjade  hur nyanlända till Sverige försökte bluffa till sig svenska körkort med falska handlingar från sina hemländer. Besiktningsmän på kunde TSV berättade hur de med livet som insats tvingades göra uppkörningar med personer som aldrig kört bil tidigare, eller trodde Sverige hade vänstertrafik.

Körkortsmyndigheten slog larm, men inte mycket hände. Trots att så många som 50 procent av ansökningarna om körkort var bluff. Inslaget var helt byggt på statistik och siffror från TSV och länsstyrelserna.

När Trafikmagasinet tog upp körkortsbluffen slutade det med att radionämnden som granskade TV-program fällde Trafikmagasinet för att inslaget ansågs strida mot demokratiparagrafen.

Man ifrågasatte inte på något sätt de fakta som vi presenterade. Allt var korrekt. Men däremot att utpeka en grupp människor som vi ansågs ha gjort,  stred mot våra publiceringsregler.

Detta hände 1989/90.  Kan inte låta bli att undra hur reaktionen blivit i dag, 2019, om vi sänt samma avslöjande reportage. Har verkligheten kommit ikapp radionämndens  regelbok – eller?

 

 

 

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>