Arkiv

Tio år som USA-korre för CNP – Sveriges största bilnyhetsbyrå – Vad har hänt på ett decennium?

 

Kommer du ihåg den gamla goda tiden då man fick sätta nyckeln i tändningslåset för att starta bilen? Det var långt före alla assistansprogram som håller koll på allt från korsande trafik till om man kör för nära mittlinjen. Det var innan vi började använda ord som ”klimatskräck” och ”räckviddsångest”. Kanske låter det som en evighet – men det är bara tio år sedan. Lika länge som jag varit USA-korrespondent för bilnyhetsbyrån CNP.

 

Detroit är platsen där den amerikanska bilindustrin föddes och nu kämpar staden för sin överlevnad. ”The Big Three” har blivit frånåkta av importmärken som flyttat sin tillverkning till USA och en av vinnarna är Volvo som efter år av beslutsångest dragit igång produktionen i South Carolina. Nya S60 blir först med att lämna bandet och modellen kommer skeppas världen över, inklusive till Sverige.

Bilfabrikerna satsar på sydstaterna

I South Carolina har man sedan länge producerat såväl BMW som Mercedes och i Alabama bygger Toyota samt Mazda just nu en gemensam anläggning för att hålla nere kostnaderna. I sydstaterna är lönerna lägre och det är en av anledningarna till att bilproduktionen blomstrar där medan det är mer tungrott i Detroit.

Hur man köper bil har också förändrats på tio år och kanske beror det på att bilförsäljare rankas som ett av de sämst ansedda yrkena tillsammans med advokater och politiker. Detta i alla fall om man ska tro på en pinfärsk amerikansk undersökning och bland yrken med högst förtroende hittar vi apotekare och sjuksköterskor.

Köper nästa bil från TV-soffan

Att köpa bil tar tid och snittet från det att du går in i bilhallen till att ett kontrakt är skrivet ligger på tre till fyra timmar. På tok för lång tid anser amerikanarna som i stället väljer att sitta i mysfåtöljen och plocka ut nästa bil på mindre än en kvart med hjälp av datorn. Faktum är att sex av tio inte ens provkör sin nya kärra innan de slår till…

I USA förutspådde många att elbilarna skulle dominera ute på vägarna 2020 – men när drygt ett år återstår så kan vi konstatera att målet ligger långt i fjärran. Även om man ser en och annan Tesla så kvarstår många problem kring den nya tekniken och bristen på laddstationer är stor i USA. Med president Trumps löfte om att hålla bensin-priset kring fem kronor litern fortsätter jänkarna att köra pickuper och storsuvar med bensinslukande V8:or.

Teknik på gott och ont

Oavsett bilmärke ”drabbas” vi alla av ny teknik, som jag vill uttrycka saken. En del är naturligtvis bra och kan rent av rädda liv medan annat är mer av en gimmick. Min bils elektroniska fjärrkontroll utan nyckel var smidig ända tills batteriet i dosan dog och jag blev utelåst…

På det personliga planet har jag under det senaste årtiondet sett sonen växa upp och ta körkort till att ta värvning i den amerikanska armén. Han ska utbildas till motorspecialist och vad kan väl passa bättre? Det är tio år sedan jag bytte V8-motorn i båten och nu är det dags igen. Men den här gången är det min tur att luta mig tillbaka – medan grabben skruvar!

© CNP

 

 

 

Share

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>